On lähes varma kevään merkki, kun liikenteeseen ilmestyy autoja vetäen perässään mitä erilaisimpia peräkärryjä ja erikoistrailereita tai asuntovaunuja. Monta asiaa tulee kuitenkin ottaa huomioon ennen kuin lähtee autolla vetämään kuormaa perässään, nimittäin pelkkä koukun olemassaolo ei takaa, että autoilija voi vetää perässään millaista taakkaa tahansa. Auton rekisteriote kertoo, kuinka suuren massan vetokoukkuun voi kytkeä ja millaista voimaa itse auto tarjoaa kuorman vetämiseen. Toinen tarkistettava kohde on oma ajokortti, joka kertoo, millaisia kuormia on laillisesti oikeutettu vetämään autollaan.
Auton hankinnassa tai autonvaihdon yhteydessä on syytä pohtia hankintaa vetokuormatarpeen näkökulmasta. Vetokoukku mahdollistaa kuorman vetämisen, mutta auto ei silti välttämättä ole sopiva omiin tarpeisiin. Raskaan hiekkakuorman vetäminen perässä vaatii autolta aivan toisenlaisia tehoja kuin kevyiden polkupyörien kuljettaminen trailerilla. Rekisteriotteen kytkentämassa kertoo kuinka suuren kuorman voi laillisesti peräkärryyn laittaa. Yleensä jarruttomalle peräkärrylle henkilöauton vetämänä tämä on 750 kiloa ja se pitää sisällään itse peräkärryn painon. Kevytperäkärrykin voi painaa jo 300 kiloa, joten kuorma ei saa ylittää 400 kiloa. Kuorman silmämääräinen arviointi peräkärryssä on vaikeaa, kun se on lastattu täyteen. Painorajat tulee ottaa huomioon jo lastatessa ja tarvittaessa punnita lastattavat tavarat ja laskea yhteen niiden paino, jotta ei tule lastattua vaarallista ja laitonta ylikuormaa. Monet tuotteet painavat itsessään niin paljon, että peräkärryä ei saa tilavuudeltaan edes puolilleen ennen kuin painoraja tulee jo vastaan.
Ajokortin luokitus on tarkistettava
Rekisteriotteesta tarkistetun kokonaismassan ohella yllättäviä rajoituksia voi tulla kuormaajalle vastaan ajokorttiluokituksissa. Kuljettajan ajokortin luokitus määrittää, kuinka painavaa kuljetusta ajokortin omaava henkilö saa laillisesti ajaa. Tätä rajaa laskettaessa otetaan huomioon sekä auton että kuorman yhteenlaskettu massa. Yleisimmällä B-luokan ajokortilla voi kuljettaa jarruilla varustettua peräkärryä, joka painaa enimmillään kaksituhatta kiloa. Auton ja kuorman massa ei saa kuitenkaan ylittää 3 500 kiloa, joten vetoauton tulee olla kevyt, mikä taas ei ole paras ratkaisu painavan kuorman vetämiseen. Parempi on, jos tällöin jakaa kuorman kahteen osaan ja tekee pienellä autolla kaksi kuljetusta.
Vetoauton tehokkuus vaikuttaa kuormaamiseen
Kuorman vedossa on tärkeää, että vetoauto pystyy ongelmitta vetämään kuormaa ja auto pysyy kuormasta huolimatta helposti ajettavana. Luonnollisesti maastoautot ja tila-autot tehokkaine moottoreineen ovat hyviä vetoautoja painaville kuormille. Korkea käyttövoima takaa pienemmillä kierroksilla voimaa vetämiseen, mistä johtuen dieselautot ovat parempia kuorman vetäjiä kuin vastaavat bensiiniautot. Dieselautot kuluttavat vetotyössä myös suhteellisesti vähemmän polttoainetta kuin bensiinimoottori. Neliveto parantaa ajettavuutta vetokäytössä ja on suositeltava hankalammissa olosuhteissa, esimerkiksi huonokuntoisilla mökkiteillä liikuttaessa kuorman kanssa.
Tiivistetysti voidaan todeta, että jos tietää vetävänsä säännöllisesti isompia kuormia, on isompi dieselauto oikea valinta vetoautoksi. Kuljettajalla on myös syytä olla tällöin sopiva ajokorttiluokitus. BE-luokan ajokortti on raskaamman kuorman vetämiseen sopiva.